Summer Course de l’ENSV fruitful experience sharing on food safety for the 2019 session

From June 12th to June 27th, eleven colleagues from Azerbaijan, Bangladesh, India, Hong-Kong, Kosovo, Nigeria, Saudi Arabia, Senegal, Tunisia, Turkey, Ukraine, participated to the 2019 Summer Course on Food safety for products of animal origin, International and European management and controls, organized by the National School of Veterinary Services (ENSV VetAgro Sup). Designed for official veterinarians and management staff of foreign veterinary public health services, this English-speaking residential training allowed them to acquire theoretical knowledge and practical skills, including capacity to use risk analysis in the context of food safety in their countries. Week 1 was dedicated to lectures on the EU and international governance framework, principles of the EU Food Law, microbiological hazards, Good Hygiene Practices and Hazard analysis and control (HACCP), EU animal products trade rules, management of foodborne outbreaks. Week 2 included field visits to food business operators and local state control services which allowed the participants to get a grasp on the organization and implementation of inspections as well as crisis management tools. Case studies based on real life food safety issues from the countries were prepared by trainees’s working groups with the support of the ENSV pedagogical team. Finally, a study trip was organized on week 3 including visits to the European Commission, the French Permanent representation in Brussels, the OIE headquarters in Paris, and the French food safety agency (ANSES). At the concluding session held at the French Directorate for Food (DGAL) of the French Ministry of Agriculture and Food in Paris, both organizers and country participants commended the wealth of exchanges and mutual benefits of the ENSV 2019 Summer Course, for the sake of public health and sustainable trade exchanges around the world.

Additional information : http://www.ensv.fr/residential-course/

 

Summer Course de l’ENSV sur la sécurité sanitaire des aliments : un cru 2019 riche en partage d’expérience

La session 2019 du Summer Course de l’Ecole Nationale des Services Vétérinaires (ENSV VetAgro Sup) qui s’est déroulée du 12 au 27 Juin a réuni onze participants des pays suivants : Azerbaïdjan, Bangladesh, Inde, Hong-Kong, Kosovo, Nigéria, Arabie Saoudite, Sénégal, Tunisie, Turquie, Ukraine, sur la thématique de la sécurité sanitaire des aliments et de sa gouvernance dans les cadres européen et international. Ce cours résidentiel anglophone, conçu pour les vétérinaires officiels et cadres des services de santé publique vétérinaire étrangers, leur a permis d’acquérir des connaissances théoriques et des compétences pratiques, parmi lesquelles la faculté à utiliser l’analyse de risque en matière de sécurité sanitaire des aliments dans leur pays. La première semaine a été dédiée à une série de cours sur les principes du paquet hygiène européen, les dangers microbiologiques, la méthode d’analyse et de maîtrise des dangers (HACCP), les règles sanitaires relatives au commerce des produits animaux, la gestion des toxi-infections alimentaires. La deuxième semaine, consacrée à des visites de terrain auprès de professionnels de la transformation de produits alimentaires et de services de contrôle départementaux, a permis aux participants d’appréhender les méthodes d’inspection et les outils de la gestion de crise. Des études de cas ont été menées par les stagiaires répartis en groupes de travail, sur la base de problématiques réelles de sécurité sanitaire des aliments dans leurs pays, avec le soutien de l’équipe pédagogique de l’ENSV. Enfin, le voyage d’étude de la troisième semaine les a conduits à la Commission européenne, à la Représentation Permanente de la France auprès de l’UE, au siège de l’OIE à Paris, et à l’Agence nationale chargée de la sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (ANSES). Lors de la session de clôture qui s’est tenue dans les locaux de la Direction Générale de l’Alimentation (DGAL) du Ministère de l’Agriculture et de l’Alimentation, les organisateurs et les participants se sont félicités de la richesse des échanges et des bénéfices mutuels tirés du Summer Course, dans l’intérêt de la santé publique et de la sécurisation des échanges commerciaux de produits alimentaires dans le monde.

Pour plus d’information : http://www.ensv.fr/residential-course/